Diş Eti Şişmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Diş Eti Şişmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Diş eti şişkinliği olarak da adlandırılan şişmiş diş etleri genellikle tahriş edici, hassas veya ağrılıdır.

Diş Eti Şişmesine Neden Olan Etkenler

Diş etlerindeki şişme bir çok faktörden kaynaklanır. Diş eti hastalıkları, yiyecek veya içeceklerden kaynaklanan tahrişler, diş çürümesi, yetersiz ve sağlıksız beslenme veya diğer oral sorunlar diş etlerinde şişmeye neden olabilir:

-Çok sıcak içecekler ve yiyecekler

Tahrişe yol açan günlük aktiviteler sık sık diş eti şişmesine neden oluyor. Çok sıcak yiyecek veya içecek tüketmek bunlardan biridir. Aşağıdaki etkenler de tahrişe neden olur:

• Sigara kullanmak veya çok miktarda alkol tüketmek
• Oturmayan diş aparatları (takma diş, diş telleri…)
• Havuç gibi sert gıdalar tüketmek veya patlamış mısır, et gibi diş ile diş eti arasına takılan gıdalar tüketmek

- Yanlış fırçalama

Diş fırçasını dişlerinize ne kadar çok bastırırsanız dişlerinizi o kadar iyi fırçalamış olmazsınız. Agresif fırçalama diş etlerine hasar vererek diş eti şişmesine yol açar.

- Bakteri plakları ve diş eti hastalıkları

Ağız ve diş bakımına özen gösterilmediğinde diş üzerinde bakteri plakları oluşmaktadır. Bu plaklar diş ve diş eti arasında çok fazla olduğu zaman diş eti şişmesine yol açmaktadır.

• Diş eti iltihabı
• Periodontit
• Aft (ağız ülseri): Daha çok dil ve damakta ortaya çıksa da diş etinde de görülebilir.
• Diş apsesi

- Hormon dalgalanmaları

Genelde kadınlarda görülen bu durum, diş etlerine daha çok kan gitmesine neden olarak diş eti şişmesine yol açabilir. Ergenlik sürecinde, adet görüldüğünde, hamilelikte veya menopoza girildiğinde ortaya çıkma riski artar. Bazı doğum kontrol hapları da benzer etkiyi gösterebilir.

- Tansiyon ilaçları ve diğer nedenler

Yüksek tansiyon ilaçları, özellikle alt diş etlerindeki lifli dokularda artışa yol açarak diş etinde şişme oluşmuş gibi bir görünüm verebilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Eğer diş çürüğüne sebebiyle bir diş etinin şişmesi durumu varsa en kesin çözüm kesinlikle tedavi olmaktır. Nasıl ki şişliğin sebebi mikroorganizmalar ve besin artıklarıysa; bunları temizlemek için fırçalamak ve tuzlu suyla gargara yapmak bölgedeki besin artıklarını ve mikroorganizmaları uzaklaştıracağından bir nebze fayda sağlanabilir ama çoğunlukla bu teknikler etkin tedavi için işe yaramaz.

Diş eti şişmesinin sebebi diş eti rahatsızlığına bağlı ise en kısa zamanda bir diş hekimine muayene olmalı ve rahatsızlığın sebebine göre bir tedavi planı oluşturulmalıdır.

Unutulmamalıdır ki diş eti rahatsızlığı çok ciddi bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde diş eti ile başlayan harabiyet, çevre dokulara yani kemiğe ilerler ve zamanla dişler sallanmaya başlar ve dişleriniz zarar görür.

Diş eti rahatsızlıkları için evde yapılacaklar genellike yetersizdir. Evde uygulanacak şeylerle bu hastalığın geçmesi pek mümkün değildir. Bitkisel yollar, ilaçlar, fırçalama, antibiyotikler malesef bu tip rahatsızlıklara kesin çare olmamaktadır. Çünkü diş eti rahatsızlığına neden olan “bakteri plağı ve diş taşı” ilaçla yada fırçalamayla falan o bölgeden asla temizlenemez. Profesyonel bir müdahale şarttır.

Diş eti problemleriniz için Skydent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Kartaltepe Mah. Göktepe Sk. No. 1 (E-5 üzeri) Küçükçekmece İstanbul
0 (212) 540 07 24
0 (553) 840 07 24
24 Saat Açığız
info@skydent.com.tr